Botox – Dysport

Τι είναι το Βotοx ή Dysport;

Tα Botox και Dysport περιέχoυν μία ουσία που καλείται αλλαντική τοξίνη τύπου Α, η οποία παράγεται, υπό εργαστηριακές συνθήκες, από το αναερόβιο βακτήριο, κλωστηρίδιο της αλλαντίασης. Το εν λόγω βακτήριο συναντάται κυρίωε σε αλλαντικά (εξ ου και η ετυμολογία της λέξης, botulus = λουκάνικο) και σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στον θάνατο από αναπνευστική και μυϊκή παράλυση.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, άρχισε η νευροτοξίνη αυτή και συγκεκριμένα ο τύπος της Α, να μελετάται εκτενώς σε νευρολογικές παθήσεις, όπως στο εγκεφαλικό επεισόδιο, στη δυστονία και στη σπαστικότητα μετά από τραυματικές κακώσεις. Παραταύτα, η ουσία αυτή καθιερώθηκε στη συνείδηση του ευρέος κοινού λόγω της χρήσης της για λόγους αισθητικούς. Στη σημερινή εποχή, χρησιμοποιείται εκτενώς στην ουρολογία, τη δερματολογία, την ωτορινολαρυγγολογία, αλλά και στην πλαστική χειρουργική.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο σκευάσματα αλλαντικής τοξίνης τύπου Α, το Botox της εταιρείας Allergan και το Dysport της Ipsen.

Ποιος είναι o μηχανισμός δράσης της αλλαντικής τοξίνης;

Η αλλαντική τοξίνη εγχύεται σε περιπτώσεις σπαστικότητας ή δυστονίας π.χ. στα πλαίσια Σκλήρυνσης κατά Πλάκας υπό ανατομική ή ηλεκτρομυογραφική ή υπερηχογραφική καθοδήγηση σε επιλεγμένους μυς ανάλογα με το στόχο της θεραπείας.

Η αλλαντική τοξίνη δρα μπλοκάροντας τοπικά την νευρομυϊκή σύναψη, δηλαδή το σημείο επαφής του κινητικού νεύρου με το μυ, προκαλώντας έτσι μερική παράλυση στον συγκεκριμένο μυ. Η δράση του εμφανίζεται λίγες μέρες μετά την χορήγηση και η διάρκεια της δεν ξεπερνά συνήθως τους 3 μήνες. Για τον λόγο αυτό, η χορήγηση πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διατηρείται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η χρήση της αλλαντικής τοξίνης σε βραχύτερα του 2-3μήνου χρονικά διαστήματα οδηγεί συνήθως στην ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του φαρμάκου, με συνέπεια αυτό να καθίσταται βιολογικά ανενεργό.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η έγχυση Botox – Dysport;

Η αλλαντική τοξίνη τύπου Α εφαρμόζεται στη συμπτωματική ανακούφιση ενός ευρέως  φάσματος νευρολογικών παθήσεων, που εκδηλώνονται συνήθως με δυσκαμψία, όπως οι δυστονίες και η σπαστικότητα.

Σπαστικότητα στο άνω ή στο κάτω άκρο εμφανίζεται συνήθως στα πλαίσια παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού ή ακόμη και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στις περιπτώσεις σπαστικότητας, με την ενδομυϊκή χορήγηση αλλαντικής τοξίνης ανακουφίζεται η μυϊκή υπερτονία και ο συνοδός νευροπαθητικός πόνος, ενώ διορθώνονται στο μέτρο του δυνατού οι ανατομικές παραμορφώσεις και βελτιώνεται η λειτουργικότητα των πασχόντων άκρων.

Στις δυστονίες περιλαμβάνονται το ραιβόκρανο, ο σπασμός του γραφέως, ο βλεφαρόσπασμος, η στοματογναθική δυστονία. Οι δυστονίες αυτές προκαλούν κυρίως ανατομικές παραμορφώσεις των άκρων ή της κεφαλής, όπως επίσης και λειτουργικές διαταραχές, οι οποίες υποχωρούν με τη τοπική έγχυση αλλαντικής τοξίνης.

Αρκετά συχνά, η αλλαντική τοξίνη τύπου Α χορηγείται και σε άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η κεφαλαλγία τάσεως ή η ημικρανία και ο ημίσπασμος του προσώπου, .

Στο Ιατρείο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και νευροανοσολογικών νοσημάτων η ιατρική εμπειρία και η υλικοτεχνική υποδομή της κλινικής επιτρέπουν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τη χορήγηση αλλαντικής τοξίνης τύπου Α σε νευρολογικούς ασθενείς.